O jídle jsem zde už psal několikrát, ale jednu věc jsem si nechal až na teď. A to jsou rybí trhy a syrové ryby. Většina lidí má spojené syrové ryby se sushi a Japonskem. Vzhledem k tomu, že Korea a Japonsko jsou jen kousek od sebe a mají společnou, i když ne moc šťastnou minulost, tak se obě kultury hodně ovlivňovaly. A je to hodně i v jídle. Syrové ryby jsou typické pro obě země. Tak tomu je i rybích trhů. A nemám na mysli jenom nějaké stánky s pár rybáři. Rybí trh v Seoulu a Busanu jsou velké haly, kde jsou desítky až stovky prodejců a každý den se zde konají aukce těch nejlepších kousků. Aukci můžete vidět na vlastní oči, ale to si musíte trochu přivstat:-)

Rybí trhy v Seoulu a Busanu jsou obrovský zážitek. Procházíte mezi velkým množstvím stánků, kde rybáři nabízejí nepřeberné množství ryb, které většinou ani neznáte. Všechny jsou živé a můžete pozorovat, jak z některých akvárií se třeba chobotničky snaží dostat ven přes druhé akvárium. Takový Hledá se Nemo v živém přenosu. Jenže pozorní rybáři tyto nezbedné kousky ihned vrací zpět, což je asi musí dost štvát:-) Tržiště v Seoulu je největším rybím trhem v zemi vůbec. Pokud se rozhodnete na trh cestovat metrem, tak vás čeká zajímavá cesta přes staré tržiště, které pamatuje určitě ještě okupaci Japonskem. Procházíte hodně poničenou budovou, která má vymlácena okna a posprejované chodby. Ale po několika metrech se dostanete do nitra starého tržiště, kde to i kolem poledne hodně žije. Nová hala je pak už plně moderní. Co vás překvapí, že jak v nové, tak hlavně ve staré hale je neskutečně čisto a nikde není cítit rybina.

Největším zážitkem na trhu je ale možnost si dát syrovou rybu přímo na místě. Vše funguje na principu, že si u rybářů vyberete rybu nebo ryby, které chcete. Rybář vám je vyloví, naporcuje a pak vás s poslíčkem pošle do horního patra nového trhu do jedné z mnoha restaurací, kde vám rybu připraví a dodají všechny možné přílohy, polévku a rýži. Ryby vám buď upraví syrové nebo vám je udělají na grilu nebo uvaří - podle toho, jakou rybu si dáte. U rybáře zaplatíte za ryby a v restauraci za přípravu. Přílohy a rýže jsou v ceně přípravy. Nejčastěji vám z ryby připraví sashimi. Máte možnost si u rybáře vybrat set, kde je mix sashimi z různých ryb. Na první vyzkoušení nejlepší cesta. Ryby jsou neskutečně dobré, prostě čerstvější už prostě být nemůžou. I když u rybářů vidíte vystavené sety, tak se nebojte, že by to byly kousky týden staré. Pokaždé vám rybář připraví novou porci. Ty vystavené jsou totiž makety. Hodně věrohodné, neb jsem se po zaplacení rozhodl jeden z plátů vzít a jít s ním nahoru:-) Rybář mě však zastavil se slovy, že to je maketa a tu prý nechci:-)

Každý region v Koreji má svůj způsob podávání syrových ryb. Třeba v Sokcho vezmou sashimi a to vám servírují naložené ve speciální ostřejší omáčce se spoustou zeleniny. A k tomu máte jejich specialitu. Obalované kousky chobotnice, které jsou jemně osmažené. Naprostá delikatesa. Oboje.
V Busanu je zase specialitou polévka z kraba. Celou dobu, co zápasíte z porcováním kraba, se krab stále vaří ve vývaru se zeleniny. Tím vývar získává silnou chuť a s klidem můžu prohlásit, že lepší polévku jsem nejedl.
V Yeosu jsme měli zase možnost ochutnat sashimi, které servírují společně s neskutečným výběrem příloh, které tvoří další syrové ryby, mušle a nakládané mořské plody. Když už to všechno zvládnete, tak na závěr dostanete rybí vývar se zeleninou a k tomu rýži. Je to typické pro korejskou kuchyni, kdy polévka je vždy to hlavní a jí se až na konec. A opět, lepší rybí polévku těžko někde dostanete. Jinak všude se vám snaží vysvětlit, jak vše správně jíst i když to je s minimální znalostí angličtiny. Ale případně vše předvedou, kdy ukazují, co máte kde nabrat, namočit a do čeho zabalit.

Rybí trhy v Seoulu a Busanu jsou obrovský zážitek. Procházíte mezi velkým množstvím stánků, kde rybáři nabízejí nepřeberné množství ryb, které většinou ani neznáte. Všechny jsou živé a můžete pozorovat, jak z některých akvárií se třeba chobotničky snaží dostat ven přes druhé akvárium. Takový Hledá se Nemo v živém přenosu. Jenže pozorní rybáři tyto nezbedné kousky ihned vrací zpět, což je asi musí dost štvát:-) Tržiště v Seoulu je největším rybím trhem v zemi vůbec. Pokud se rozhodnete na trh cestovat metrem, tak vás čeká zajímavá cesta přes staré tržiště, které pamatuje určitě ještě okupaci Japonskem. Procházíte hodně poničenou budovou, která má vymlácena okna a posprejované chodby. Ale po několika metrech se dostanete do nitra starého tržiště, kde to i kolem poledne hodně žije. Nová hala je pak už plně moderní. Co vás překvapí, že jak v nové, tak hlavně ve staré hale je neskutečně čisto a nikde není cítit rybina.

Největším zážitkem na trhu je ale možnost si dát syrovou rybu přímo na místě. Vše funguje na principu, že si u rybářů vyberete rybu nebo ryby, které chcete. Rybář vám je vyloví, naporcuje a pak vás s poslíčkem pošle do horního patra nového trhu do jedné z mnoha restaurací, kde vám rybu připraví a dodají všechny možné přílohy, polévku a rýži. Ryby vám buď upraví syrové nebo vám je udělají na grilu nebo uvaří - podle toho, jakou rybu si dáte. U rybáře zaplatíte za ryby a v restauraci za přípravu. Přílohy a rýže jsou v ceně přípravy. Nejčastěji vám z ryby připraví sashimi. Máte možnost si u rybáře vybrat set, kde je mix sashimi z různých ryb. Na první vyzkoušení nejlepší cesta. Ryby jsou neskutečně dobré, prostě čerstvější už prostě být nemůžou. I když u rybářů vidíte vystavené sety, tak se nebojte, že by to byly kousky týden staré. Pokaždé vám rybář připraví novou porci. Ty vystavené jsou totiž makety. Hodně věrohodné, neb jsem se po zaplacení rozhodl jeden z plátů vzít a jít s ním nahoru:-) Rybář mě však zastavil se slovy, že to je maketa a tu prý nechci:-)

Každý region v Koreji má svůj způsob podávání syrových ryb. Třeba v Sokcho vezmou sashimi a to vám servírují naložené ve speciální ostřejší omáčce se spoustou zeleniny. A k tomu máte jejich specialitu. Obalované kousky chobotnice, které jsou jemně osmažené. Naprostá delikatesa. Oboje.
V Busanu je zase specialitou polévka z kraba. Celou dobu, co zápasíte z porcováním kraba, se krab stále vaří ve vývaru se zeleniny. Tím vývar získává silnou chuť a s klidem můžu prohlásit, že lepší polévku jsem nejedl.
V Yeosu jsme měli zase možnost ochutnat sashimi, které servírují společně s neskutečným výběrem příloh, které tvoří další syrové ryby, mušle a nakládané mořské plody. Když už to všechno zvládnete, tak na závěr dostanete rybí vývar se zeleninou a k tomu rýži. Je to typické pro korejskou kuchyni, kdy polévka je vždy to hlavní a jí se až na konec. A opět, lepší rybí polévku těžko někde dostanete. Jinak všude se vám snaží vysvětlit, jak vše správně jíst i když to je s minimální znalostí angličtiny. Ale případně vše předvedou, kdy ukazují, co máte kde nabrat, namočit a do čeho zabalit.
Komentáře