Chtěl jsem o jídle napsat trochu později, ale nevydržel jsem. Korea je destinací pro vyznavače dobrého jídla jako stvořená. Ano, pokud nejste zrovna fanoušek asijské kuchyně, tak možná nemusíte souhlasit a znám i lidi, kteří zde vůbec nic nejedí a chodí do globálním fast foodů (které zde sice jsou, ale docela hodně se nachodíte, aby jste je našli). Korejská kuchyně nabízí nepřeberné množství výborného jídla a dalších pochutin. Vezmu to ale postupně.
Korean Street Food
Jako ve většině asijských zemí, tak v také v Koreji platí to, že se nejlépe najíte na ulici nebo v malých restauracích, kterých je všude nespočet. Ale asi nejchutnější a nejznámější je zdejší street food. Na ulici po celém městě máte plno stánků, ktere většino provozují dámy ve středně pokročilém věku a připravují tradiční pouliční pokrmy podle svých rodinných receptů. Najdete zde vše od klasických kimbap rolek (korejské sushi i když sám tento výraz nemám vůbec rád - takže jenom pro přirovnání) přes topokki (rýžové koláčky v pálive omáččce Kochu Chang, sušené ryby, chobotnice, kimchi, smažené kuře v pálive omáčce až po nepřeberné množství různých kombinací sladkých věcí. Například čerstvá jahoda zabalená v čokoládové rýžovém těstě nebo malé buchtičky plněné pudinkem (udělané čerstvé přímo před vámi - žádné rozpečené nesmysly plné éček). Zdejší street food se vlastně jí pořád. Buď jako snack během dne nebo jako předkrm před večeří, kdy se zastavíte u stanku při cestě do restaurace nebo na jednom z tržišť v Seoulu.
Když už jsme u tržišť, tak v centru Seoulu jsem dvě hlavní, když se bavíme o jídle - Gwangjang Market a Tongin Market. Střed Gwangjang Marketu tvoří dvě překřížené uličky, kde je jeden stánek vedle druhého. Většina z nich podávají klasický street food. Některé stánky se specializují na syrové ryby u některých si zase dáte klasický Bibimbap, kde si skládáte přísady podle vlastní chuti (ano, čerstvější to už asi být nebude). Všude máte klasické topokki a malé kimbapy (tzv. kimbapky:-)) nebo jitrničky plněné nudlemi. Specialitou pro tento trh jsou placky ze sojových bobů, které semelou na těsto a usmaží. Je to hodně syté, ale hodně zdravé a neskutečně dobré.
Oproti Gwangjang trhu je Tongin menší. Je kousek od hlavního královského paláce. Tvoří ho nedlouhá ulička. Jeho hlavní specializací jsou topokki jinam upravované. Zde je totiž nevaří, ale grilují na pánvi. Největší zážitek na tomto tržiti je ale oběd. Můžete si zde sednout do jednoho ze stánků a dát si jejich specialitu. Ale nejlepší je si zakoupit za 5000W launch box. Dostanete tác a k tomu 10 zdejších minci v hodnotě 5000W (cca 95 Kč). S tímto tácem vyrazíte po tržišti a u každého stánku si na tác necháte naložit jejich specialitu a zaplatíte minci. Každé jídlo stojí jednu nebo dvě mince. Podle toho, co si dáte a kolik si toho dáte. Když je tác plný a nemáte již žádné mince, tak se vrátíte do zdejší jídelny, kde si za 500W (cca 10 Kč) můžete k tomu dát ještě rýži a všechnu tu dobrotu sníst. Přes oběd je zde hodně rušno, což tvoří neskutečnou atmosféru a pokud opravdu chcete poznat korejský street food, tak jednu nebo druhé tržiště jsou ty nej místa.
Hlavní speciality
Toto téma by bylo asi na celou knihu:-) Dneska se budu věnovat aktuálnímu zážitku a specialitě. Grilované ryby. Asi si řeknete, že to máme taky. Nemáme. V Seoulu mezí Gwangjan Marketem a Dongdaumun (východní bráná) se nachází Grilled Fish Street. Je to malá zapadlá ulička, kde jsou restaurace, které se specializují jenom na grilované ryby. Ještě před touto uličkou si dáte na začátek obligátní street food, aby se chuťové buňky dostali na tu sprvánou vlnu a pak si vyberete jednu z cca 14ti restauraci a jenom si ukážete, jakou rybu si dáte. Nebo si také můžete objednat mix, kde máte všech pět hlavních druhů. Standardně k tomu dostanete rýží, set příloh s kimchi a polévku. Po chvíli vám přinesou ryby. Trochu ze záčtku budete bojovat s tím, jak rybu správně vykostit, ale pak už jenom berete jedno fantastické sousto za druhým, lehce namočíte do připravené sojové omáčky s wasabi. Ryby jsou grilované pouze na soli. Nic víc. Takže opravdu ryby chutná, tak jak chutnat má. Můžu vám říct, že to bude jedna z nejlepších grilovaných ryb, které jste kdy měli.
Sladké dobroty
Korejci mají rádi sladké. A maji neskutečnou fantazii, co se jejich variaci týče. V Koreji jsou už mnoho leto populární variace na kávu. Doslova na každém rohu máte kavárnu jednoho z mnoha globálních nebo lokálních kávových řetězců (Angel-in-us, Hollys Coffee, Edya Coffee, A Twosome Coffee, The Bean Leaf Coffee, Starbucs, Bene Coffee a mnoho dalších). Takže stále vidíte Korejce popíjet míchané kávové nápoje. Je pravda, že se to začíná projevovat na tom, že častěji vidíte Korejce neštíhlé, než tomu bylo v minulosti. Ale kávové nápoje tu opravdu umí a takové caramel macchiato (ať už hot nebo iced) je opravdu velmi dobré a za mě místní Angel-in-us síť je asi nejlepší.
Ale kafe není to hlavní. Mno sladkých dobrot můžete koupit na ulici. Ať už třeba zmiňované jahody v rýžovém těstě nebo buchtičky s pudinkovou náplní. Dále v obchodech je nepřeberné množství různých delikates. Třeba takové alternativa k haribu - želé plněné extraktem z hroznového vína je neskutečně dobré. Pokud máte rádi ručně dělané deserty, tak doporučuji zajít do Food marketu v jednom z top obchodních domů (Lotte nebo Hyundai), kde nebudete věřit, co se dá všechno dobrého vyrobit.
Zajímavé je, že většina sladkostí je vyráběna často z čerstvých surovin s minimem éček a nejsou moc sladké, ale přesto výborné. Většina věcí nejsou nějak moc kalorická a obsahují o dost méně cukru, než naše sladkosti. Třeba jahodové polštářky (viz jedno foto), mají dohromady méně cukru, než jedna Tatranka. Na závěr jedna klasická specialita. Každé ráno potkáte na ulici babky s "mini food truckem":-) Prodávají tzv. mlíčka nebo jogurtové nápoje. Maji specificky tvar. Jedno je ochucené mléko (původní klasika je s banánovou příchutí) a druhé je jogurtový nápoj (často se používá po degustaci kimchi pro neutralizaci pálivosti). Oba tyto nápoje jsou úplně čerstvé a neskutečně návykové.
Dalo by se psát ještě dál a dál. Třeba o studených nudlích se zeleninou nebo čerstvých knedlíčkách mandu. Ale to zase až někdy jindy. Zatím přidám jenom pár fotek:-)


Food Truck:-)
Korean Street Food
Jako ve většině asijských zemí, tak v také v Koreji platí to, že se nejlépe najíte na ulici nebo v malých restauracích, kterých je všude nespočet. Ale asi nejchutnější a nejznámější je zdejší street food. Na ulici po celém městě máte plno stánků, ktere většino provozují dámy ve středně pokročilém věku a připravují tradiční pouliční pokrmy podle svých rodinných receptů. Najdete zde vše od klasických kimbap rolek (korejské sushi i když sám tento výraz nemám vůbec rád - takže jenom pro přirovnání) přes topokki (rýžové koláčky v pálive omáččce Kochu Chang, sušené ryby, chobotnice, kimchi, smažené kuře v pálive omáčce až po nepřeberné množství různých kombinací sladkých věcí. Například čerstvá jahoda zabalená v čokoládové rýžovém těstě nebo malé buchtičky plněné pudinkem (udělané čerstvé přímo před vámi - žádné rozpečené nesmysly plné éček). Zdejší street food se vlastně jí pořád. Buď jako snack během dne nebo jako předkrm před večeří, kdy se zastavíte u stanku při cestě do restaurace nebo na jednom z tržišť v Seoulu.
Když už jsme u tržišť, tak v centru Seoulu jsem dvě hlavní, když se bavíme o jídle - Gwangjang Market a Tongin Market. Střed Gwangjang Marketu tvoří dvě překřížené uličky, kde je jeden stánek vedle druhého. Většina z nich podávají klasický street food. Některé stánky se specializují na syrové ryby u některých si zase dáte klasický Bibimbap, kde si skládáte přísady podle vlastní chuti (ano, čerstvější to už asi být nebude). Všude máte klasické topokki a malé kimbapy (tzv. kimbapky:-)) nebo jitrničky plněné nudlemi. Specialitou pro tento trh jsou placky ze sojových bobů, které semelou na těsto a usmaží. Je to hodně syté, ale hodně zdravé a neskutečně dobré.
Oproti Gwangjang trhu je Tongin menší. Je kousek od hlavního královského paláce. Tvoří ho nedlouhá ulička. Jeho hlavní specializací jsou topokki jinam upravované. Zde je totiž nevaří, ale grilují na pánvi. Největší zážitek na tomto tržiti je ale oběd. Můžete si zde sednout do jednoho ze stánků a dát si jejich specialitu. Ale nejlepší je si zakoupit za 5000W launch box. Dostanete tác a k tomu 10 zdejších minci v hodnotě 5000W (cca 95 Kč). S tímto tácem vyrazíte po tržišti a u každého stánku si na tác necháte naložit jejich specialitu a zaplatíte minci. Každé jídlo stojí jednu nebo dvě mince. Podle toho, co si dáte a kolik si toho dáte. Když je tác plný a nemáte již žádné mince, tak se vrátíte do zdejší jídelny, kde si za 500W (cca 10 Kč) můžete k tomu dát ještě rýži a všechnu tu dobrotu sníst. Přes oběd je zde hodně rušno, což tvoří neskutečnou atmosféru a pokud opravdu chcete poznat korejský street food, tak jednu nebo druhé tržiště jsou ty nej místa.
Hlavní speciality
Toto téma by bylo asi na celou knihu:-) Dneska se budu věnovat aktuálnímu zážitku a specialitě. Grilované ryby. Asi si řeknete, že to máme taky. Nemáme. V Seoulu mezí Gwangjan Marketem a Dongdaumun (východní bráná) se nachází Grilled Fish Street. Je to malá zapadlá ulička, kde jsou restaurace, které se specializují jenom na grilované ryby. Ještě před touto uličkou si dáte na začátek obligátní street food, aby se chuťové buňky dostali na tu sprvánou vlnu a pak si vyberete jednu z cca 14ti restauraci a jenom si ukážete, jakou rybu si dáte. Nebo si také můžete objednat mix, kde máte všech pět hlavních druhů. Standardně k tomu dostanete rýží, set příloh s kimchi a polévku. Po chvíli vám přinesou ryby. Trochu ze záčtku budete bojovat s tím, jak rybu správně vykostit, ale pak už jenom berete jedno fantastické sousto za druhým, lehce namočíte do připravené sojové omáčky s wasabi. Ryby jsou grilované pouze na soli. Nic víc. Takže opravdu ryby chutná, tak jak chutnat má. Můžu vám říct, že to bude jedna z nejlepších grilovaných ryb, které jste kdy měli.
Sladké dobroty
Korejci mají rádi sladké. A maji neskutečnou fantazii, co se jejich variaci týče. V Koreji jsou už mnoho leto populární variace na kávu. Doslova na každém rohu máte kavárnu jednoho z mnoha globálních nebo lokálních kávových řetězců (Angel-in-us, Hollys Coffee, Edya Coffee, A Twosome Coffee, The Bean Leaf Coffee, Starbucs, Bene Coffee a mnoho dalších). Takže stále vidíte Korejce popíjet míchané kávové nápoje. Je pravda, že se to začíná projevovat na tom, že častěji vidíte Korejce neštíhlé, než tomu bylo v minulosti. Ale kávové nápoje tu opravdu umí a takové caramel macchiato (ať už hot nebo iced) je opravdu velmi dobré a za mě místní Angel-in-us síť je asi nejlepší.
Ale kafe není to hlavní. Mno sladkých dobrot můžete koupit na ulici. Ať už třeba zmiňované jahody v rýžovém těstě nebo buchtičky s pudinkovou náplní. Dále v obchodech je nepřeberné množství různých delikates. Třeba takové alternativa k haribu - želé plněné extraktem z hroznového vína je neskutečně dobré. Pokud máte rádi ručně dělané deserty, tak doporučuji zajít do Food marketu v jednom z top obchodních domů (Lotte nebo Hyundai), kde nebudete věřit, co se dá všechno dobrého vyrobit.
Zajímavé je, že většina sladkostí je vyráběna často z čerstvých surovin s minimem éček a nejsou moc sladké, ale přesto výborné. Většina věcí nejsou nějak moc kalorická a obsahují o dost méně cukru, než naše sladkosti. Třeba jahodové polštářky (viz jedno foto), mají dohromady méně cukru, než jedna Tatranka. Na závěr jedna klasická specialita. Každé ráno potkáte na ulici babky s "mini food truckem":-) Prodávají tzv. mlíčka nebo jogurtové nápoje. Maji specificky tvar. Jedno je ochucené mléko (původní klasika je s banánovou příchutí) a druhé je jogurtový nápoj (často se používá po degustaci kimchi pro neutralizaci pálivosti). Oba tyto nápoje jsou úplně čerstvé a neskutečně návykové.
Dalo by se psát ještě dál a dál. Třeba o studených nudlích se zeleninou nebo čerstvých knedlíčkách mandu. Ale to zase až někdy jindy. Zatím přidám jenom pár fotek:-)


Food Truck:-)
Komentáře