Chtěl jsem napsat už pár řádek včera večer, ale vzhledem k tomu, že jsem se po výborné večeři sotva hýbal a věnoval se pracovním záležitostem, tak se k tomu dostavam teprve nyní. Nyní je krátce po výborné snídaní. Bydlím v hotelu The Shilla, což je hotel, který vlastní přímo Samsung a nachází se kousek od centra města přímo pod Namsanem (kopec, kde se nachází vysílací věž s rozhlednou.

The Shilla je velmi luxusní hotel, ale člověk se tady vůbec necítí špatně ani, když nemá na parkovišti zaparkované Porsche či jiné auto vyšší třídy. Je zde naprosto dokonalý servis. Od momentu, kdy vystoupíte z letištního busu nebo taxiku, tak je o vás postaráno. Hned u busu vám seberou zavazadlo, což našince může trochu vyděsit, protože stále není zvyklý na to, že se tady věci nekradou:-) U recepce se vás zeptají, zda chcete zavazadlo dovést až na pokoj. Využil jsem tuto službu a po cestě na pokoj přemýšlel, kolik se tady dává spropitné. Když dorazil poslíček se zavazadlem na můj pokoj, tak jsem mu chtěl předat peníze a byl jsem zaskočen reakci, kdy odstoupil a začal mávat rukama, že to nelze, že to je proti interním předpisům a že je to servis hotelu. Tady je vůbec všechno součástí servisu hotelu. Jako host a zaměstnanec máme možnosti nechat denně vyprat a vyžehlit košili a spodní prádlo a jednou za pobyt celý oblek (nemám, takže nemůžu vyzkoušet:-)) Dále zde je automaticky zajištěna zdarma přeprava do kanceláří Samsungu.

Ale naprosto neskutečné jsou tady snídaně. Je zde na výběr z mnoha světových kuchyní - od čínské, japonskou, evropskou až po korejskou. Vše podávané formou švédských stolů, a když jsem přišel prvně, tak jsem si myslel, že nejsem na snídani, ale na obědě nebo večeři. Ale protože jsem příznivcem sladké snídaně, tak zde ulítávám na lívancích - ty jsou tu tak dobrý, že každé ráno neodolám:-)

Poslední dva dny jsme trávili v Suwonu v naší centrále. Suwon je město jižně od Seoulu a nemalou část tvoří komplex Samsungu, kde se nachází centrála a mnoho továrních hal. Komplex je tak velký, že mají vlastní autobusové linky, které jezdí v celém komplexu a slouží jako dopravní prostředek pro zaměstnance. Do jednotlivých budov se může vstoupit pouze přes ochranku. Do areálu je zákaz vstupu s fotoaparáty, notebooky a jakýmkoliv přenosným diskem. Pokud člověk něco takového má, tak mu to většinou zapečetí - včetně krytky foťáku na telefonu. Při odchodu člověk dává tašky do scanneru, který známe z letiště, a probíhá opětovná kontrola. Vše je tam pečlivě chráněno, aby nedošlo k úniku informací. Vtipné ale bylo, že naše skupina se dostala oba dva dny ven, aniž by nás někdo kontroloval, což podle informací kolegů se zatím nikomu nepodařilo:-) Asi byl strážný tak překvapen, kdy jsme mu mávali naší jmenovkou, že nestačil zareagovat a pustil nás ven i dovnitř. Takže mám i foto z 37 patra hlavní budovy, kde je vidět část areálu a Suwonu a hor, které lemují celý Seoul. Výjimečně nebyl tak silný opar, takže bylo krásně vidět.

A protože by to nebyl správný příspěvek, tak musím napsat zážitek z večeře. Včera přiletěl korejský kolega z Prahy a odstartovali jsme Tour de Restaurant. Dostal tip od kamaráda na výbornou restauraci, která se specializuje na Sashimi (syrová ryba bez rýže - poznámka redakce:-)). Když jsme přišli do restaurace, tak už jsme měli doporučení na menu, které stálo 60.000 Wonů (cca 900 Kč). To je na zdejší poměry hodně za večeři. Přinesli nám velký talíř plný prvotřídního sashimi z různých částí tuňáka a dalších ryb. Musím říct, že lepší sashimi jsem zatím ještě nejedl a je vidět, že ryba byla naprosto čerstvá. Chuť se nedá srovnat s žádnou sushi restaurací u nás. To, co některé předražené restaurace u nás vydávají za sushi je spíš odpad z ryby, který by si tady netroufli nabídnout ani v sushi restauracích ve food courtu.

Když jsme dokončili talíř plný sashimi, tak jsem si říkal, že za ty peníze to bylo výborný, ale zase toho nebylo zas tolik. To jsem ale netušil, že to byl první z šesti chodů:-) Pak následoval druhý talíř sashimi, kde byla jiná variace ryb. Pak následoval asi největší zážitek, kdy přišel kuchař a přinesl hlavu tuňáka, kterou nám tam postupně rozporcoval. Z hlavy bylo sashimi naprosto famózní a dokonce jsme měli na kousky nakrájené oko vložené do speciální pálenky. Chuťové dobré, akorát představa, že člověk pije oko... Ale neskutečný zážitek. Pak ještě následoval chod, kde jsme měli uvařené ryby a následně krabí klepeta. No a na závěr rybí polévka a k tomu rýže s kaviárem a kousky sashimi. To jsme se už nemohli skoro vůbec hýbat. Ale v Koreji platí, že dokud nemáte polévku a rýží, tak nemáte hlavní chod. Vše před polévkou a rýží je pouze předkrm:-) Musím říct, že to je zážitek na celý život a obávám se, že mi už asi nikde sushi tak chutnat nebude:-)

To je pro dnešek vše - jdu nahodit SAP a zadávat malé velké množství faktur, protože dneska je poslední možnost. A už pomalu přemýšlím, kam zajít na dobrý oběd. S tím jídlem si vždycky vzpomenu, jak mi jednou táta vyprávěl o svém kolegovi, který poprvé za bolševika vyrazil za hranice všedních dnů a pobíhal s valutami, které našetřil od jednoho obchodu k druhému a nevěděl, za co je utratit. Tak já tady běhám od jedné restaurace k druhé a nevím, co bych si ještě dal:-)






Komentáře
=ren=