Už je sobota a týden za námi a četníci pořad nic:-) Ale abych trochu prozradil, tak se chystáme zítra. Dneska dorazil zbytek výpravy. Takže jsme v plném počtu a od pondělí můžeme rozehrát turnaj o penízky - tedy pokud se najdou dobrovolníci, kteří obětuji zápisné ve prospěch hráčů, kteří budou mít větší štěstí a přijdou o méně míčů, než ti ostatní.

Dneska ale nebudu mluvit ani o četnících a ani o golfu. Dneska bych chtěl trochu přiblížit to, co mne nejvíc vždycky "naštve". Tím je zdejší jídlo a hlavně obchody plný neskutečných dobrot. Pokaždé, když vejdu do obchodu (tím je myšlen normální supermarket ve zdejším malém městě), tak si připadám jako člověk, který po čtyřiceti letech překročil železnou oponu a poprvé vešel v Německu do obchodu a zjistil, že banány se dají koupit bez fronty a to i jindy, než na Vánoce. Ale všechno hezky popořadě.

Když přijdete do zdejšího supermarketu (o hypermarketu ani nemluvě), tak jste jak v jiřikově vidění. Frantíci opravdu umí žít a hlavně mají rádi dobré jídlo. A zde je opravdu z čeho vybírat. Co každého překvapí je neskutečně široký výběr. Ale hlavně je zde neskutečná nabídka od surovin až po předpřipravená jídla pro ty z nás, kteří neumí moc vařit. Většina balení je znovu uzavíratelná. To má tu neskutčnou výhodu, kdy si koupíte třeba předpřipravený franouzský bramobry, tak baleni znovu uzavřete a nemusíte dávat do folíe nebo snad dokonce vyhodit. Kdo z vás má rád čerstvé ryby a mořské plody, tak zde má na výběr i v průměrným supermarketu. Ale co je naprosto úžasný, jsou dezerty. Představte si typický český supermarket a regál s jogurty. Teď si představte tento regál třikrát větši a plný jenom různých dezertů - od creme brule, creme caramel, různé čokoládové pěny s různou příchutí a tak bych mohl pokračovat. Za těch čtrnáct dní se nedájí ani všechny vyzkoušet.
Myslel jsem, že mne po těch letech už nemůže tady skoro nic překvapit. Už i dokonce na ty ochotné a vždy usměvavé prodavačky jsem si zvyknul. Už i na ten maximální výběr jsem si zvyknul. I na tu francouzskou chaotičnost. Ale následující věc mne dostala. Frantíci si velmi rádi dávají obložené bagety. Připravují je většinou velice jednoduše. Rozkroji půlku bagety, trochu másla, dobrá šunka a sýr. Taková zdejší klasika. Něco podobného si děláme i na hřiště. Normálně vezmeme bagetu, rozkrojíme, potřeme máslem, dáme šunku a vezmu plátek sýry, který přeložím a položim do bagety. Včera jsem byl ale v obchodě a objevil jsem perverznost. Plátkový sýr, který je přimo porcovaný na velikost tak, aby se vešel do bagety. To už považuji za naprostou uchylnost:-) Ale musím říct, že to má něco do sebe. U každé bagety jsem ušetřil pár vteřin při přípravě a i vlastně přesné množství sýra vylepší chuť bagety:-)

Každé ráno začíná frantík (a já ho následuji) návštěvou pekárny, kde si koupí čerstvou snídani. Frantíci nikdy nejedí k snídani včerejší bagetu. To je tady trochu svatokrádež a je to takový každodenní rituál, dojít si ráno pro čerstvou bagetu. Fratící se ještě zastaví v bistru a dá si čerstvou kávu a popovídá s kamarády, kteří provádějí stejný rituál také. V Sainte Maxime chodíme ráno do pekárny v přístavu (viz foto). Zdejší pečivo je o něco dražší oproti supermarketům, ale rozdíl je znát. Všechno si pečou přímo na místě a jenom u baget si můžete vybírat z několika druhů - a nemám na mysli to, že by tam měli jako u nás bagetu a veku:-) K tomu je na výběr z mnoha různých chlebů - od chlebu upečených v krásné vaničce nebo kroucený chleba nebo mnoho druhů tmavých chlebů, světlých chlebů atd. A k tomu samozřejmně mnoho sladkého pečiva - croassainty, rozinkové šneky, čoko závitky atd. A ty jsou trochu jiné, než to co známe u nás z obchodu nebo benzinových pump, kde vám s radostí prodají den starý. Tady jsou o dost větší a hlavně vždy čerstvý. Nikoho by tady nenapadlo prodat vám pečivo den starý.

Komentáře